mandag 9. juli 2012

En uforglemmelig opplevelse !!


En uforglemmelig opplevelse !!

Jeg har de siste uken holdt 2 meget vellykkede fotokurs i regi av Den Norske Turistforening i Jotunheimen. Det første kurset for voksne på vidundelige Sota Seter sammen med Espen Bratlie og det andre for ungdom på Nørdstedalseter i Luster i Sogn.

Alltid spennende å undervise i hvordan tilnærme seg motiver, forsøke å inspirere deltagerne til å bli klar over nye motiver, for så å feste disse til minnebrikkene. Kunnskapsnivået på slike kurs er ulikt, noen kan mye, noen kan litt og noen er helt ferske. Tror alle fikk et løft og tilbakemeldingen har vært svært positive.

Mellom kursene hadde jeg en dag fri. Jeg var ganske langt vest og kjente lengselen etter motiver med stein, hvit sandstrand og kyst i kroppen. Har gode minner fra tidligere turer med gode venner, fra ulike plasser på Måløy så turen gikk dit.

Desto lenger vest jeg kom desto mer regnet det. Tok ikke det så tungt, vet av erfaring at dårlig vær ofte er det aller beste fotoværet. Det bekymra meg mer at det blåste kaldt og at jeg kjente at jeg begynte å bli forskjøla. Skulle jo ha 5 dagers kurs for ungdom, dumt om jeg skulle bli sengeliggende.

Etter en liten rekognisering på Refviksanden fant jeg egentlig ingenting spennende, men jeg så at det var muligheter og vet at motivene endrer seg mye på kort tid. Våt og kald dro jeg inn til Måløy sentrum for å finne meg et sted å overnatte. Måløy gjestgiveri ble løsningen, rimlig og greit, skulle bare sove. Sjekket med tidevannstabellen på smarttelefonen og planla så morgendagen.

Neste morgen våknet jeg opp til mer regn, men det skulle klarne opp utover dagen. Det var bare å komme seg ut. Dro utover mot Kannesteinen på sydvestsiden av øya. Her stod det fullt opp med turister som fotograferte den kjente steinen. De fikk stå i fred, jeg tok meg heller ned i fjæra langs stranda mot Torskangerpollen på leting etter mønster i stein og fjell. Regnet avtok og fjell og stein tørket langsomt opp. I denne prosessen ser en hvordan motivene endrer seg, våt stein, halvtørr stein og tørr stein ser helt forskjellig ut. Jeg gikk for halvtørre steiner, fuktigheten legger seg i sprekkene og fremhever linjer og mønster.


Steindetalj

Det ble 4 timer med stein, fjell og sjøbilder. Elsker denne formen for fotografering, detaljene er overalt, det gjelder bare å isolere, finne rette utsnitt og rett lys. Været endret seg og sola tok mer og mer over, det bekymra meg endel. Vinden økte på og det røska godt i kroppen.

Det var på tide å komme seg over til Refviksanden, den hvite flotte sandstranden hvor det ofte er fine mønster i sanden.  Jeg begynte på nordviden av bukta og fant med det samme motiver etter min smak. At det hadde regnet kraftig noen dager var bare en fordel. Deltaer med mørk rustaktig jordfarge rant ut på sanden på vei mot havet. Timene gikk fort, lavvannet gikk mot høyvann før jeg registrerte det.


Sandelv

Flyttet meg mot sentrum av Refviksanden og så at det var mye innslag av mørke partier i den ellers hvite sanden. Etter en veldig kort rekognisering, uten kamera, løp jeg tilbake villt begeistret over hva jeg hadde fått øye på. Her var det vannvittig mye spennende mønster å se. Og det som virkelig begeistret meg var at mønstrene som lå foran øynene mine (som var skapt av vann, jord, sand og vind i løpet av en dag eller to ) til forveksling var nesten likt mønstrene på stein og fjell fra den andre siden av øya, tidligere på dagen.
Skyer av sand, fra tørre områder lenger inn på stranda, blåste utover mot sjøen og pisket og slipte overflaten. Jeg stod og så hvordan mønstrene i sanden ble til, hvordan mønstert endret seg. Helt makaløst, en rask innføring i hvordan mønster blir til, en «hvordan blir verden til, time»

Steinformasjon

Sandformasjon

SER DERE LIKHETENE I FORMENE ?, DET GJØR JEG !!!!

Sandformasjon

Det ble mange bilder, og i tillegg mange videoopptak, som til en viss grad skildrer det jeg opplevde. Det ble 7 timer i flytsonen, forkjølelsen ble ikke bedre, jeg glemte fullstendig å spise og drikke. Det var en sliten, men meget fornøyd Magnus som kastet i seg en Firstprice kylling og 1 liter appelsinjuice på rommet i gjestgiveriet sent på kvelden. Sovnet som en stein og hørte ikke den voldsomme trafikkstøyen som holdt meg våken store deler av natten tidligere.

Legger ved noen eksempler som kan illustrere det jeg opplevde. Vet at det er vanskelig å overføre opplevelser til andre, det er faktisk ikke sikkert at dere opplever dette som spesielt i det hele tatt, sånn er det jo ofte.

De fleste bildene er tatt med Nikon D800, noen med D3s. Videoene er tatt med D800.
Fantastiske verktøy begge to.

Må legge til å forkjølelsen forsvant noen dager etter og kurset med ungdommer på Nørdstedalseter ble gjennomført uten en sengeliggende kursleder.


Sandformasjon

Sandformasjon
18 kommentarer:

 1. Mange ville nok ha posjonert slike godsaker i flere publiseringer. Det sier litt om styrken din som fotoreflektant! Imponerende, veldig flott og vakkert. PS: Jeg likte Norgeskartet ditt også!

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Fin serie, Magnus. Sitter litt fast i hverdagen om dagen. Men det løsner vel snart :-)

  SvarSlett
 4. Herlig, Magnus, herlig!!! Dette er knallbilder og ein type bilder som eg liker godt og som du er ein mester på :D

  SvarSlett
 5. Fin fortelling med ord og bilder.
  Ønsker deg en fortsatt god sommer.

  SvarSlett
 6. Fantastiskt fina bilder med en skön färgskala! ja det låter verkligen som du haft fullt upp!!!:-)
  Men nr 2 är ju så makalöst vacker, fantastiskt att något så enkelt som jord och vatten tillsammans målar fram detta konstverk och en himla tur för oss att du råkade se det;-)
  Mvh Anna - som hoppas du får vila dig lite oxå i sommar;-)

  SvarSlett
 7. Meget solid arbeide! Du er en mester :-)

  SvarSlett
 8. Du formidler dagen og opplevelsene helt glimrende ,- hadde ikke problemer å sette meg inn i dagen din. Fantastisk serie, helt etter min smak!
  :)

  SvarSlett
 9. Takk for hyggelige kommentarer, de varmer skal dere vite !!!

  SvarSlett
 10. Flott. Jeg likte spesiellt bilde nr. 2.

  SvarSlett
 11. Flotte abstrakte komposisjoner! Kunne vært fint å henge noen av de sammen på en hvit vegg. Inspirerende blogg!

  SvarSlett
 12. Kanon. Vilken skön serie av bilder. Här visar du som vanligt mästerlig klass på att se och finna motiven och behärska tekniken att göra stor konst av det lilla motivet. Jag bugar och lyfter på kepsen.

  SvarSlett
 13. Dette er ikke bra Magnus. Det er faktisk for jævlig bra :-)

  SvarSlett
 14. Kjempbra, Det andre bilde ble min ener.

  SvarSlett
 15. Hej Magnus. Dine sand- og stenbilleder er helt fantastiske - nogle af mine absolutte favoritter!

  SvarSlett
 16. Hei! Jeg er hjemme etter omtrent en månde på farten. Ca 700 forskjellige blogginnlegg venter på at jeg går gjennom hva folk har gjort. Stort sett går det unna for unna, men når du dukker opp i listen er det bare å sette av tid. Dine bilder kan ikke fares over med harelabb. Virkelig fint, og inspirerende skrevet også. Og jeg kjenner igjen det du beskriver. Den gode følelsen av å bare synke inn i seg selv og motivene som popper fram over alt rundt en :).

  SvarSlett
 17. Oi, dette var heftig:-))
  Mvh Baard

  SvarSlett